Capture One 10 Update!

Vandaag is de Capture One 10 update uitgekomen. De mensen van Phase One hebben weer een leuk aantal opties toegevoegd en verbeterd in de afgelopen periode. Ik fotografeer exclusief in Capture One Pro en heb meteen ge-upgrade naar versie 10. Persoonlijk vind ik de raw-conversie van Capture One stukken beter dan bijvoorbeeld Lightroom. De huidtinten in Capture One zijn veel beter en als je Capture One eenmaal hebt ingericht zoals je wil werkt het ook een stuk handiger.

WAT IS HET GROOTSTE VOORDEEL VOOR MIJ IN CAPTURE ONE?

Een van de enorme voordelen die ik vind dat Capture One Pro heeft, is het werken op basis van sessies in plaats van catalogi. Een catalogus kan snel uitgroeien tot een enorme vergaarbak van foto’s, zeker als je veel en regelmatig fotografeert. Ik ben zelf geen fan van tagging en dergelijke. Mijn manier van werken is op basis van sessies. Elke klant en elke shoot heeft een eigen sessie. Een sessie map heeft een ‘Capture’ map, waar alle foto’s in terecht komen op het moment dat ik tethered fotografeer. Ik heb altijd een Tethertools kabel tussen mijn camera en mijn computer, zodat de foto’s direct op groot scherm verschijnen en in de ‘Capture’ map terecht komen. Mocht je tijdens het fotograferen alvast selecties maken, dan komen deze in de ‘Selects’ map terecht op je harde schijf en heb je deze alvast apart staan. Mocht je foto’s verwijderen, dan komen deze in de ‘Trash’ map. Als ik besluit om foto’s verder te bewerken, dan exporteer ik deze uit Capture One met alle aanpassingen naar een PSD bestand voor Photoshop. Deze komen vervolgens terecht in de ‘Output’ map.

Nou vraag je je misschien af wat hier zo handig aan is. Nou het enorme voordeel voor mij is dat de sessie map, met alle submappen alles bevat. Als ik die sessie map wil back-uppen, dan hoef ik alleen die map naar mijn back-up te verplaatsen en niet mijn hele catalogus. Ook kan ik de sessies razendsnel terugvinden op mijn harde schijf, want ik noem al mijn sessies volgens hetzelfde format: “jjjjmmdd – naam klant”, dus “20161201 – Maurice Jager”. Zo staan ze altijd op volgorde en kan ik via de zoekfunctie van mijn Mac heel makkelijk alles vinden.

WAT IS ER NIEUW IN CAPTURE ONE PRO 10?

Als Capture One Ambassadeur wil ik je graag vertellen wat er allemaal nieuw is en aan het eind van het artikel staat een mooie bonus, mocht je Capture One zelf willen gaan gebruiken!

High Performance Engine

De nieuwe Capture One Pro heeft een betere performance gekregen voor het wisselen van mappen en het wisselen tussen foto’s, zoomen, slepen, en het maken van aanpassingen.

Drie-stap verscherping

Je hebt vanaf nu volledige controle over het verscherpen proces van het moment van fotograferen tot het moment van exporteren. Je kan diffractie corrigeren en je hebt nieuwe tools om Halo’s tegen te gaan. Daarnaast kun je export recept onafhankelijk verscherpen, zodat je niet meer hoeft te gokken welke waardes je moet kiezen.

Output Proofing

Als je je foto’s wilt exporteren neemt ‘Output Proofing’ al het gokwerk weg. Je kan met een klik zien hoe je afdruk of export er uit komt te zien op basis van het gekozen recept met ICC profielen, schalen, compressie en verscherping.

Camera Focus Tool

Als je tethered fotografeert, kan je nu vanaf je computer de focus instellen. Dit helpt enorm bij allerlei soorten fotografie, van product fotografie tot food. Je kan namelijk op je grote scherm meteen zien of de focus goed is, voordat je de foto neemt. Wat mij betreft een stuk efficiënter!

Tangent Panel Ondersteuning

Ondersteuning voor de Tangent professional input panels, die het maken van aanpassingen aan de foto’s naar het volgende niveau tillen! De analoge oplossing voor de digitale doka.

LCC (Lens Cast Correcties) op steroïden!

LCC is nu opnieuw gebouwd en heeft ‘multi-threading’ ondersteuning, waardoor ze nu tot 10x sneller de foto’s kunnen analyseren.

Mappen Samenvoegen In Catalogi

Mappen kunnen nu worden verplaatst, opnieuw worden georganiseerd en worden samengevoegd in catalogi door ze simpelweg te slepen. Zelf gebruik ik geen catalogus, maar voor de mensen die dat wel handig vinden is dit zeker een handig nieuw feature!

Filteren By Orientatie

Je foto’s kun je nu filteren op basis van de orientatie waarin je ze hebt gefotografeerd. Horizontaal, portret-modus of vierkant. Het kan vanaf versie 10!

Auto Mask voor All

De automask functionaliteit is nu uitgebreid naar afbeeldingsformaten anders dan Bayer, zoals Fuji Xtrans, mRAW and sRAW

Verbeterde sRAW and mRAW Ondersteuning

Capture One volledige set van opties voor Lens Correctie, Chromatische Aberratie Analyse and LCC’s aanmaken kan nu worden gebruikt voor de meeste comprimeerde formaten van Canon and Nikon.

Apple Script Uitgebreid (Mac Only)

Voor de echte geeks onder ons die willen automatiseren door middel van Apple Script is er nu ondersteuning voor de Meta data velden, variant selectie and EIP pack status.

ZELF AAN DE SLAG?

Fotografeer jij nog met Lightroom of een andere pakket en wil je Capture One ook wel eens in actie zien? Download dan Capture One Pro 10 via deze link