Tips om voor je LinkedIn profielfoto sessie rekening mee te houden

kleding-Tips-linkedin-profielfoto

Veel mensen vinden het spannend om gefotografeerd te worden. Om je voorafgaand aan een LinkedIn profielfoto fotosessie alvast wat tips, suggesties en ideeën te geven dit blog.

Ik denk dat het je voldoende houvast moet geven om goed voorbereid aan de fotosessie te beginnen. 

Kleding

Ik vraag mensen altijd om voor een sessie van 30 minuten 3 tot 5 verschillende outfits mee te nemen en voor sessies van minimaal een uur minimaal 8 en maximaal 15 verschillende outfits (tops, blouse, shirts e.d.) naar de fotosessie mee te nemen. Samen besluiten we in de studio welke outfits we gaan gebruiken.

HET belangrijkste: Het moeten je lievelingskleren zijn! Het heeft geen zin een outfit mee te nemen die niet comfortabel zit. Je ziet het namelijk terug in de foto’s als je niet op je gemak bent in wat je draagt! 

Neem ook niet seizoensgebonden kleding mee. In de winter een topje of T-shirt en in de zomer een jasje. In het algemeen zou ik gekke patronen of motieven in kleding thuis laten, maar bedenk wel: Wat je niet meeneemt, kunnen we niet fotograferen. Als je je afvraagt of iets wel of niet werkt op de foto, neem het vooral mee! 

Broeken, schoenen, etc. zijn niet van belang. Trek vooral iets aan wat je lekker vindt zitten. 

Voor mannen is het belangrijk dat de colberts en overhemden goed aansluiten in de nek. Als je T-shirts wil meenemen, dan vind je hieronder een paar voorbeelden van t-shirts die wel en niet werken. 

LinkedIn profielfoto t-shirts mannen

Voor vrouwen zijn er iets meer opties qua neklijnen van de kleding. De meest voorkomende neklijnen vind je in de afbeelding hieronder.

De voorbeelden die niet werken in zakelijke portretten en headshots heb ik gemarkeerd met een ‘X’, omdat deze eigenlijk zelden flatteus zijn. De voorbeelden met een vraagteken kunnen soms werken en soms ook niet. Voel je vrij om ze mee te nemen, dan proberen we tijdens de fotosessie of het werkt of niet. De rest van de voorbeelden werken perfect. Neem in ieder geval verschillende neklijnen mee (als je die hebt), zodat we kunnen zorgen voor de nodige variaties in de foto’s. 

LinkedIn profielfoto kleding suggestie vrouwen.jpg

Ik schreef een blog over het belang van kleding. Het blog vind je hier

Kleuren

Als mij wordt gevraagd welke kleuren het best werken heb ik daar niet direct een goed antwoord op. Het is veel beter om veel keuze qua kleuren mee te nemen, zodat we kunnen zien en proberen wat het best werkt. Ik ben meer dan eens verrast door kleuren waarvan we van te voren dachten dat het op de foto niet zou werken, maar achteraf waren het de beste foto’s. 

Als leidraad zou ik in ieder geval zorgen dat je iets wits, iets grijs(-achtigs) en iets zwarts als outfit meeneemt. 

Voor de heren geldt: Tegenwoordig zijn er van die nette overhemden met een motief aan de binnenzijde van de kraag. Ik zou je willen afraden die mee te nemen. De kragen springen nogal in het oog. Tenzij de boordmaat echt goed passend is.

Sieraden

Op de foto’s zou ik sieraden zo veel mogelijk tot een minimum willen beperken. Wil je graag oorbellen dragen, dan het liefst knopjes. Hangers en grote ringen vallen vaak te veel op en zitten soms ook je haar in de weg. Hetzelfde geldt voor kettingen. Uiteraard geldt dat je ze altijd in en uit kan doen als je het toch graag wil proberen. Dat kost geen moeite. 

De foto hieronder illustreert hoe een ketting de aantrekt afleidt. Je wil namelijk eigenlijk meteen oogcontact maken met degene op de foto, maar nu wordt je oog telkens afgeleid door het sieraad. Dat willen we voorkomen. 

linkedin-profielfoto-met-sieraden.jpg

Haar

Vrouwen

Voor jouw haar geldt dat ik verwacht dat je het haar draagt zoals je dat zou doen tijdens een sollicitatie of een andere belangrijke afspraak. Je kapsel is zo persoonlijk, dat we uiteindelijk wel willen dat het haar er op de foto’s ook zo uitziet zoals je bent. Wil je tussendoor van look veranderen, neem dan je styling producten mee om je haar snel te veranderen. 

Zorg ook dat je een elastiekje meeneemt om je haar vast te maken. 

Mannen

Voor sessie van een uur of langer geldt voor mannen die een stoppelbaard hebben voorafgaand aan de fotosessie en dat graag in een aantal looks willen gebruiken, raad ik aan om een scheerapparaat mee te nemen. Als we genoeg goede foto’s hebben met baard, kan er tussendoor even geschoren worden om de rest van de fotosessie gladgeschoren te doen. 

Make-up

Make-up is aanbevolen voor alle vrouwen. We starten de fotosessie erg naturel om een natuurlijke foto te krijgen. We kunnen tijdens de sessie altijd make-up toevoegen om het wat spectaculairder te maken, maar vaak geldt toch echt less is more! 

Zorg dat je goede mascara gebruikt waarbij je wimpers niet aan elkaar plakken. Mocht je gebruik maken van foundations, controleer dan voor de fotosessie dat de foundation geen SPF bevat. SPF in combinatie met het licht zorgt ervoor dat je huid erg bleek wordt en dat zorgt dat je foto’s minder mooi worden. 

De laatste, belangrijkste tip! 

Als laatste tip wil ik je meegeven om de fotosessie vooral relaxed te benaderen. Ik weet dat het voor veel mensen spannend is om op de foto te gaan. Het hoeft echt niet in 1 keer goed, er is ruim de tijd en ik maak me ook geen zorgen over de fotosessies in mijn studio, dus doe jij dat vooral ook niet! 

Meer informatie?

Ik heb trouwens een complete overzichtspagina gemaakt met al mijn tips met betrekking tot jouw profielfoto: het meest complete tips overzicht