SOCIAL MEDIA FOTOGRAFIE – DE COMPLETE GIDS

Social media is hier om te blijven en steeds meer ondernemers gaan er professioneel mee om. Het vertellen van je verhaal door middel van Story-telling wordt steeds belangrijker en social media is het ideale platform om dat te doen.

Ik help ondernemers, bedrijven en influencers bij het vertellen van hun verhaal door middel van mijn fotografie. Samen identificeren we wat iemand bijzonder maakt en hoe dat verhaal verteld kan worden.

(PersonalBranding is het uitlichten wat jou bijzonder maakt ten opzichte van de rest. Door middel van social media fotografie kun jij jouw imago en reputatie bouwen zoals niemand anders dat kan en doet.

In dit complete overzicht behandel ik de volgende onderwerpen:

SOCIAL MEDIA FOTOGRAFIE - DE COMPLETE GIDS 1

Wat is jouw verhaal?

Voordat je begint met het posten van allerlei updates op jouw social media kanaal is het goed om daar een strategie voor de bedenken. Dat hoeft helemaal niet super ingewikkeld te zijn. Je wil een leidraad hebben waarbinnen jouw berichten apart bijdragen aan jouw totale verhaal.

Je wilt als het ware een kapstok creeren waaraan je al jouw berichten kan ophangen, zodat ze samen bijdragen aan jouw merk – jouw personal brand.

Voorafgaand aan mijn Social Media Fotografie sessies, maak ik met mijn klanten altijd eerst een strategie. Ik heb er een aparte post aan gewijd om je daarbij te helpen.

Organiseer jouw content

Nu je een strategie hebt, is het handig om jouw berichten en content te gaan categoriseren. In mijn social media strategie om een succesvol social media account te creëren, heb ik een drietal categorieën; artikelen, eigen blogs en zelf-promotie. De verhouding tussen die drie categorieën is 60, 20, 20. Dat betekent dat 60% van mijn social media berichten artikelen zijn van anderen, 20% zijn mijn eigen blogs en 20% is promotie van mijn werk.

Al die berichten samen vormen het verhaal dat ik wil vertellen. De artikelen van anderen geven inzichten in de wereld van andere experts in social media, LinkedIn en personal branding die interessant kan zijn voor mijn volgers. In mijn blogs geef ik zelf inzichten die ik opdoe in mijn dagelijkse praktijk of leg ik uit hoe nieuws relevant kan zijn voor jouw social media of personal branding en uiteindelijk wil ik ook graag meer mensen helpen hiermee, vandaar dat 20% van de berichten die langskomen uitnodigen voor iemand om met mij samen te werken.

Uiteindelijk is het belangrijkste van social media voor mij om mijn verhaal te vertellen en mensen te helpen. Ik ga hier nog veel dieper op in met het artikel Storytelling – Vertel jouw verhaal en organiseer jouw content dat ik schreef.

Social media fotografie organiseren

Ik heb zelf inmiddels een redelijk grote social media foto bibliotheek om uit te putten als ik een blog of bericht schrijf voor social media. Het was zelfs zo veel dat ik soms echt moest zoeken om iets toepasselijk te vinden. Totdat ik een systeem heb ontwikkeld, dat orde in de digitale chaos schept.

SOCIAL MEDIA FOTOGRAFIE - DE COMPLETE GIDS 2

Het antwoord voor mij is zowel praktisch als eenvoudig. Ik verdeel mijn foto’s in mapjes, die een naam hebben waar ik iets mee kan.
Hieronder vind je mijn indeling.

  1. Portretten aan het werk
  2. Portretten buiten / lifestyle foto’s
  3. Accessoires
  4. Boeken en voorwerpen
  5. Detail foto’s
  6. Neutrale achtergronden
  7. Zakelijke portretten

Ik raad mijn klanten altijd aan om iets soortgelijks te doen en tijdens een social media fotografie sessie zijn dit doorgaans ook items die ook in het draaiboek staan. Klik hier voor nog meer tips om handig om te gaan met jouw social media fotografie bibliotheek om te gaan.

Effectief posten op social media

Elke dag is een nieuwe kans om jouw boodschap te verspreiden op social media. Naast e-mail kijken mensen het meest op Facebook, LinkedIn en Instagram. Als ondernemer wil je zijn waar je klanten zijn en daardoor kan je bijna niet meer zonder social media berichten. Maar wanneer zijn jouw berichten het meest effectief?

Je wil natuurlijk wel zo efficiënt en effectief mogelijk zijn, je hebt immers meer te doen. Toch? Je bent al druk genoeg met jouw bedrijf en het bouwen van jouw Personal Brand, dan zit je niet te wachten op nog een extra taak op jouw bord.

LINKEDIN

De beste dagen om op LinkedIn te posten is volgens de statistieken op dinsdag, woensdag en donderdag op de tijden tussen 7 en 8 uur ‘s ochtends, om 12 uur tijdens de lunch en tussen 5 en 6 in de middag. Dan zou je de meeste mensen moeten kunnen bereiken met jouw status update.

FACEBOOK

De beste tijden voor Facebook zijn, verbazingwekkend genoeg in het weekend. Op zaterdag en zondag zou je 32% meer engagement moeten kunnen ontvangen op jouw updates dan doordeweeks. De beste tijden om jouw bericht te delen zijn om 9 uur ‘s ochtends, om 1 uur in de middag en om 3 uur ‘s middags.

TWITTER

Op Twitter is woensdag de beste dag volgens de statistieken. Maar de gemiddelde levensduur van jouw bericht is minder dan 20 minuten. Je kunt dus veel regelmatiger iets plaatsen, zonder dat mensen het irritant beginnen te vinden. Er zijn er maar weinig die uren terug scrollen om te lezen wat ze gemist hebben. Qua tijdstippen zou 12 uur, 3 uur, 5 en 6 uur in de middag het best moeten zijn.

INSTAGRAM

Instagram is voor mij natuurlijk een te gek platform als fotograaf. Als ondernemer of bedrijf is er ook een hoop te bereiken op Instagram, zeker met goede fotografie content. De beste dagen op Instagram zijn maandag en donderdag. Als je zoveel mogelijk mensen wil bereiken dan geven de cijfers aan dat 2 uur ‘s nachts (geen idee hoezo!?!), tussen 8 en 9 in de ochtend en om 5 uur ‘s middags de beste tijd is. Mocht je in de avond iets willen plaatsen, om 9 uur ‘s avonds doen video’s het blijkbaar heel goed met 34% meer views dan op elke andere tijd!

SOCIAL MEDIA FOTOGRAFIE - DE COMPLETE GIDS 3

Social Media Fotografie

Misschien herken je het wel; je zit op social media en je hebt een soort van staar en scant afbeeldingen. Als je de afbeelding interessant vind, dan ga je lezen wat de context is. Toch?

Veel mensen gebruiken zo social media om de hoeveelheid aan Informatie te kunnen verwerken die dagelijks op hun afkomt. Voor jou liggen hier kansen, je hebt namelijk zelf helemaal de controle over wat je deelt. Goede fotografie, die mensen prikkelt en nieuwsgierig maakt helpen jou om jouw verhaal te vertellen.

Daarom bied ik een sessie aan om jouw te helpen met jouw social media fotografie. Ook geef ik allerlei tips om jou met jouw fotografie op social media te helpen als je zelf aan de slag wil.

Een social media draaiboek maken

Als je een verhaal wil vertellen op social media doet je dat ‘one post at a time’. Je wil een leidraad hebben waarbinnen jouw berichten apart bijdragen aan jouw totale verhaal.

Je wilt als het ware een kapstok – een draaiboek – creeren waaraan je al jouw berichten kan ophangen, zodat ze samen bijdragen aan jouw merk – jouw personal brand. Persoonlijk vind ik dat een personal brand niet alleen moet zijn hoe anderen jouw zien, maar vooral ook wat je zelf wil bereiken. Elke nieuwe post moet bijdragen aan het dichterbij jouw doel komen.

Ik geef je een aantal waardevolle tips om de cruciale strategie voor social media fotografie inclusief voorbeelden zelf te creeeren.

De schaamte voorbij

Het kan zijn dat je, net als ik, het misschien best raar vind om telkens met de camera op jouw telefoon in de weer te zijn. Ik ben zelf ook niet van de ‘snapchat generatie’. Soms voelt het best ongemakkelijk vind ik om je telefoon te grijpen en even een foto of een selfie te maken, vind je niet? Maar je moet daar echt overheen stappen en het gewoon DOEN!

Uiteindelijk ben je jouw merk aan het bouwen en ben je continu op zoek naar content om jouw verhaal te ondersteunen. Dat is het allerbelangrijkste voor jou als personal brand, bedrijf en merk.

Het komt eigenlijk neer op dit:

“CHANNEL YOUR INNER CELEBRITY!”

SOCIAL MEDIA FOTOGRAFIE - DE COMPLETE GIDS 4

Uiteindelijk moet je het gewoon doen

“Great things never came from comfort zones”

En zo is het precies. Als je iets wil dat je niet hebt, moet je iets doen wat je nooit eerder deed. Dus trek een paar stoute schoenen aan, verzamel al je moed en maak leuke, mooie of sprekende foto’s van de momenten die je mee maakt in jouw (professionele) leven en begin met het vertellen van jouw verhaal. Start jouw schaamteloze social media vandaag nog!

En nu aan de slag met social media fotografie!

Deze pagina geeft je veel tips om voor jouw social media fotografie. Van strategie tot executie en van tijden om te posten tot content ideeën. Zo volledig mogelijk wil ik deze pagina houden en ik zal hem regelmatig blijven updaten zodat jij zo volledig mogelijk op de hoogte blijft van hoe jij jouw social media fotografie kan blijven verbeteren.

Zoals je bovenaan deze pagina las, help ik mensen als fotograaf in mijn studio om met social media fotografie. Wil je het zelf meteen goed aanpakken, dan wil ik je graag uitnodigen om samen aan de slag te gaan. Plan daarvoor een kennismakingsgesprek in via de onderstaande button:

PARTNERS

Peter Hurley
HeadshotCrew Maurice Jager
Demato productions
Social.One

SPONSORS

BenQ Maurice Jager
TetherTools
Phottix
Feisol Maurice Jager
NPhoto
Canon CPS

© 2007-2019 Maurice Jager Fotografie, de profielfoto 026-2022992 / (646)571-0100