Maurice Jager Logo

Het belang van een eerste indruk op LinkedIn

HET BELANG VAN EEN EERSTE INDRUK OP LINKEDIN

Je hebt vast wel eens gehoord dat gezegd wordt dat je geen 2e kans krijgt om een goede eerste indruk te maken. Dat geldt ook voor jouw eerste indruk op LinkedIn. Er wordt dan bijgezegd dat een onbekende een mening vormt over jouw karakter en persoonlijkheid, die bijna onuitwisbaar is, binnen de eerste 60 seconden nadat diegene je heeft ontmoet.

Maar klopt dat wel?

Vergeet het nummer dat je denkt dat klopt, want het klopt niet. Ik wil niet graag slecht nieuws brengen, maar je hebt blijkbaar bijna GEEN tijd om een goede eerste indruk te maken.

Volgens een reeks van wetenschappelijke experimenten waarin werd onderzocht hoe mensen reageren op gezichtsuitdrukkingen, komen Princeton psychologen Janine Willis en Alexander Todorov tot de conclusie dat een eerste indruk wordt gevormd in slechts 100 milliseconden.

Een eerste indruk op LinkedIn? Precies, in een oogwenk.

En in die fractie van een seconde wordt gezocht naar het antwoord op slechts 2 vragen, die bepalen hoe iemand over je denkt.

Volledig onbewust.

Ze hebben ook gemeten of langer naar iemands gezicht kijken een significante verandering veroorzaakt, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het enige dat dan toeneemt is het vertrouwen in jouw initiële besluit.

Dus in 1/10e seconde wordt een eerste indruk gevormd en zo’n 80 tot 90 procent van die eerste indruk wordt gebaseerd op twee kwaliteiten:

Betrouwbaarheid en competentie.

Sociaal psycholoog Amy Cuddy legt dit fenomeen heel goed uit:

“Als we een eerste indruk van iemand vormen, is dat eigenlijk niet een enkele indruk. We vormen er namelijk twee. We beoordelen hoe warm en betrouwbaar iemand is en proberen de vraag te beantwoorden; “Wat is iemands intentie naar mij?”. Daarnaast vragen we onszelf af “Hoe sterk en competent diegene is”. Eigenlijk willen we ontdekken of iemand in staat om zijn intenties na te komen.”

De bottom line is: Een eerste indruk op LinkedIn gaat om het scheppen van betrouwbaarheid en het geven van een reden om jou te vertrouwen.

trust

In een flits van een seconde.

Op LinkedIn doen bedrijven dat continu. Het scannen van profielen op zoek naar kandidaten. Zij snappen dat ze snel kunnen beoordelen of er een klik is. Ze scannen namelijk vooral de profielfoto’s.

Mensen zijn nieuwsgierig van nature

De informatie zojuist klinkt misschien een beetje onheilspellend, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het enige dat je hoeft te doen, is een beetje aandacht te besteden aan jouw foto.

“Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen jouw verhaal horen. Je leren kennen en weten wat jou bijzonder maakt. Het enige dat jij hoeft te doen is ze de kans geven.”

En dat is waarom mensen bij mij komen, omdat ze een toffe baan willen of gave klanten en een betrouwbare, competente eerste indruk willen maken. In een oogwenk.

Bron: http://www.psychologicalscience.org/index.php/publications/observer/2006/july-06/how-many-seconds-to-a-first-impression.html

Meer informatie?

Ik heb trouwens een complete overzichtspagina gemaakt met al mijn tips over jouw profielfoto: het meest complete tips overzicht

more insights