De beste kant voor jouw profielfoto

102517-PICZ-PORTRAITS-109

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, iemand gezicht is zelden symmetrisch. Dat wist je misschien al wel. De meeste mensen hebben een goede en een betere kant. In mijn werk als fotograaf heb ik mij, naast het fotograferen van social media campagnes voor ondernemers, gespecialiseerd in het maken van profielfoto’s. Ik zie daardoor een hoop gezichten. De beste kant voor jouw profielfoto is een kwestie van kansberekening!

Mocht je twijfelen over welke kant jouw beste kant is, lees dan vooral verder.

De beste kant voor jouw profielfoto – Ga voor links

Het menselijk gezicht is zelden 100 procent symmetrisch. Vrijwel iedereen heeft een ‘goede’ en een ‘betere’ kant. Als je zelf niet weet wat de de beste kant voor jouw profielfoto is, ga dan voor links.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek toont aan dat de linkerkant van het gezicht meer emotie toont dan de rechterkant. De personen die meededen aan het onderzoek gaven aan dat de linkerkant een betere indruk achter laat op een foto.

De onderzoekers hadden zowel mannen als vrouwen gefotografeerd op een grijze achtergrond. Vervolgens werd de deelnemers aan het onderzoek zowel de originele foto’s als gespiegelde versies van de foto’s getoond en gevraagd om beide gezichtshelften te bekijken.

Bij de gespiegelde versies werd de rechterkant dus de linkerkant en vice versa.
Alsnog gingen de meeste personen voor de ‘originele’ linkerkant, de rechterkant op de gespiegelde foto.

De linkerkant van het gezicht werd telkens als fotogenieker en ‘prettiger om naar te kijken’ beoordeeld.

De pupillen verklappen de waarheid

Dit werd trouwens gemeten op basis van de pupil grootte. Dit is een betrouwbare meetinstrument. De pupillen van de mens worden namelijk wijder als er iets interessants te zien is en worden kleiner als ze iets zien dat ze als minder prettig wordt ervaren.

Jouw hersenen bepalen

Volgens de onderzoekers ondersteund dit onderzoek een aantal concepten die al bekend zijn vanuit andere wetenschappelijke onderzoeken, zoals de notie dat de rechter hersenhelft de linkerkant van het lichaam aanstuurt en vice versa. De rechter hersenhelft bevat onze intuïtie, gevoelens, gewaarwordingen en indrukken. De helft van onze hersenen die onze emotie aanstuurt, controleert de linkerhelft van ons lichaam. Hierdoor bevat de linkerkant van ons gezicht meer emotie en uit onderzoekt blijkt dat andere mensen dit ook zo ervaren als ze naar jou kijken.

Jouw volgende profielfoto

Mocht je de volgende keer voor de camera twijfelen welke kant je wil fotograferen, dan is het misschien het best om de bovenstaande kansberekening er op los te laten en voor links te gaan. De beste kant voor jouw profielfoto is dus vaak links. Tenzij je de uitzondering op de regel bent, maar daar kom je pas achter als je de twee foto’s met elkaar vergelijkt.

Veel plezier met fotograferen!

Meer tips lezen?

Ik heb trouwens een complete overzichtspagina gemaakt met al mijn tips met betrekking tot jouw profielfoto: het meest complete tips overzicht

HOU HET NIET GEHEIM, MAAR DEEL HET ;-)

GERELATEERDE ARTIKELEN

Fotograaf Maurice wil ‘het gezicht van Nederland’ laten zien

Geschreven door RTV Connect 16 november 2023 06:00 Fotograaf Maurice wil ‘het gezicht van Nederland’ laten zien ARNHEM – Fotograaf Maurice Jager is kortgeleden gestart met zijn project ‘People of The Netherlands’. Daarvoor fotografeert hij honderden Nederlanders met verschillende nationaliteiten. De bedoeling

Read More
Maurice Jager

"It’s not about the number of people you reach, it’s about the amount of people you touch."

- Maurice Jager

FEATURED POSTS

SAMENWERKEN

NIEUWE PROFIELFOTO

CONNECT ON SOCIAL

BLIJF OP DE HOOGTE

We are not going to spam you, and you can unsubscribe whenever you like. We will feel bad, but we’ll live.. ;-)