Maurice Jager

ARNHEM, NL | NEW YORK, US

PROFIELFOTO TIPS: ALLE INFORMATIE DIE JE WIL WETEN

Inhoudsopgave

PROFIELFOTO TIP 1: Kleding

De eerste tip in deze lijst met profielfoto tips heeft betrekking op jouw kleding en outfit. Het is een vraag die ook het vaakst voorbij komt.

Ik vraag mensen altijd om voor een sessie verschillende outfits (tops, blouse, shirts e.d.) naar de fotosessie mee te nemen. Samen besluiten we in de studio welke outfits we gaan gebruiken. Gemiddeld nemen mensen rond de 5 kledingstukken mee.

Tijdens een LinkedIn profielfoto shoot fotograferen we grofweg vanaf de schouders omhoog. Mocht je voor de kledingkast staan en je afvragen wat je mee moet nemen, neem dan de kleding mee waar je je het best in voelt! Broeken en schoenen staat niet op de foto, trek iets aan wat comfortabel zit en je je superlekker in voelt.

Neem ook niet seizoensgebonden kleding mee. In de winter een topje of T-shirt en in de zomer een jasje. In het algemeen zou ik gekke patronen of motieven in kleding thuis laten, maar bedenk wel: Wat je niet meeneemt, kunnen we niet fotograferen. Als je je afvraagt of iets wel of niet werkt op de foto, neem het vooral mee!

Als mij wordt gevraagd welke kleuren het best werken heb ik daar niet direct een goed antwoord op. Het is veel beter om veel keuze als het gaat om kleuren mee te nemen, zodat we kunnen zien en proberen wat het best werkt. Ik ben meer dan eens verrast door kleuren waarvan we van tevoren dachten dat het op de foto niet zou werken, maar achteraf waren het de beste foto’s.

Als leidraad zou ik in ieder geval zorgen dat je iets wits, iets grijs(-achtigs), (donker-)blauw en iets zwarts als outfit meeneemt.

profielfoto-kleding

Voor mannen is het belangrijk dat de colberts en overhemden goed aansluiten in de nek. Als je T-shirts wil meenemen, dan vind je hieronder een paar voorbeelden van t-shirts die wel en niet werken.

profielfoto tips mannen-kleding

Tegenwoordig zijn er overhemden met een motief aan de binnenzijde van de kraag. Ik zou je willen afraden die mee te nemen, tenzij de boord echt goed past. De kragen springen nogal in het oog.

Voor vrouwen zijn er iets meer opties als het gaat om neklijnen van de kleding. De meest voorkomende neklijnen vind je in de afbeelding hieronder. De voorbeelden die niet werken in zakelijke portretten en headshots heb ik gemarkeerd met een ‘X’, omdat deze eigenlijk zelden flatteus zijn. De voorbeelden met een vraagteken kunnen soms werken en soms ook niet. Voel je vrij om ze mee te nemen, dan proberen we tijdens de fotosessie of het werkt of niet. De rest van de voorbeelden werken perfect. Neem in ieder geval verschillende neklijnen mee (als je die hebt), zodat we kunnen zorgen voor de nodige variaties in de foto’s.   profielfoto tips vrouwen-kleding

PROFIELFOTO TIP 2: Make-up

Een andere belangrijk item in mijn profielfoto tips voor vrouwen heeft betrekking op de make-up.

Ik fotografeer mensen zo natuurlijk mogelijk en make-up reageert op het licht, daarom gaat de kwaliteit van een zakelijk portret min of meer hand in hand met de kwaliteit van de make-up. Make-up is aanbevolen voor vrouwen in de profielfoto als je normaal gesproken ook make-up draagt. Als je normaal gesproken geen make-up draagster bent, dan is dat geen probleem.

Mijn licht stel ik zo op dat hoe dan ook jouw gezicht er goed opstaat. Achteraf in Photoshop kan er dan altijd nog iets meer nadruk op je ‘facial features‘ worden gelegd.

Sommige foundations zorgen dat je er een stuk bleker uitziet op de foto dan je in werkelijkheid bent. De reden daarvoor komt door de SPF die in de foundation zit. De natuurlijke ingrediënten titaniumdioxide en zinkoxide liggen op de huid en weerkaatsen het licht. Simpel gezegd ligt er een dunne laag op de huid die weerkaatst het licht dat gebruikt wordt om te fotograferen. Hoe hoger de SPF-waarde hoe meer ‘last’ je hiervan hebt.

Het gebruik van foundation voor jouw LinkedIn profielfoto

Een synthetische SPF wordt door de huid opgenomen en werkt beter. Ik zou daarom adviseren om te kijken naar de ingrediënten in de foundation en te voorkomen dat je een foundation gebruikt waar titaniumdioxide en zinkoxide in zit. Een andere leidraad kan zijn om foundations met een hoge SPF-waarde van factor 30 of meer niet te gebruiken voor een fotosessie.

“Natural” glow voor jouw profielfoto?

Mocht je concealer gebruiken, let dan ook op dat er geen glansdeeltjes in zitten en poeders die je een ‘natuurlijke’ glow geven, zijn vaak te sterk als er licht in de fotostudio op valt. Een matte foundation werkt dan het best.

Less is more!

Ik raad mijn klanten in ieder geval altijd aan om het ‘less is more’-principe te hanteren. Mijn licht is zo goed afgestemd op de persoon, dat oneffenheden in de huid sowieso al een stuk minder opvallen en de kleine dingetjes die toch nog in de foto zitten kan de retoucher er makkelijk uithalen. Het wegwerken van lichtvlekken door make-up is een stuk ingewikkelder.

Een laatste tip voor jouw profielfoto make-up

Mocht je jezelf toch zelfverzekerder door het gebruik van een product op je gezicht, dan zou ik aanraden om ’s ochtends een goede SPF-zonnebrandcrème, het liefst met een synthetisch filter, aan te brengen die in de huid doordringt en ongeveer een half uur te laten in trekken. Daarna kun je een matte foundation gebruiken zonder SPF, of met maximaal factor 15 voor het beste resultaat.

Een aantal aanbevolen producten:

Clinique Anti-Blemish Solutions Liquid Make-up Foundation

MAC Matchmaster foundation

Studio Sculpt SPF15 Foundation

Jouw profielfoto en mascara gebruik

Mascara op je wimpers kan een hoop doen om jouw ogen extra te laten stralen, maar ik zou je echt heel erg aanraden om een goede mascara te gebruiken waarbij je wimpers niet aan elkaar plakken. Persoonlijk vind ik het moeilijk te verkroppen als de foto te gek is, maar alle wimpers aan elkaar plakken en ze op spinnenpoten lijken.

profielfoto-makeup
Profielfoto Make-up

PROFIELFOTO TIP 3: De Kapper

Tip 3 in dit lijstje van profielfoto tips gaat over een ander heel persoonlijk onderwerp, namelijk jouw kapsel.

Ik kan mij enorm goed voorstellen dat je op je allerbest in de studio wil verschijnen om jouw nieuwe profielfoto te maken. Het eerste waar men vaak aan denkt, is “even naar de kapper”, maar wanneer doe je dat dan? Een knipbeurt is een geweldig idee voor een profielfoto sessie. Ik zou het alleen niet doen de dag voor de afspraak.

Een paar dingen om rekening mee te houden voor je een nieuwe LinkedIn profielfoto laat maken. Een beetje trimmen of bijknippen zal je haar er gezonder laten uitzien. Als je een knipbeurt overweegt, dan zou ik dat minstens een week voor je profielfoto sessie doen. Gun jezelf wat tijd. Ontdek ook niet opnieuw het wiel. Misschien is dit niet het beste moment om helemaal uit de band te springen.

In de zomer komt het voor dat er lijnen ontstaan, doordat je huid nog niet is bijgekleurd waar eerst haar zat. Ook valt het haar vaak anders vlak na een knipbeurt en weet het haar dan nog niet helemaal zeker hoe het nog gestyled wil worden.

Door jezelf een week de tijd te geven, valt het haar natuurlijker op de foto. Als je een nieuw kapsel hebt genomen, dan heb je tijd om te leren hoe je haar het beste ligt en hoe je het wilt stylen. En als je je kapsel toevallig toch niet zo mooi vind, dan heb je nog voldoende tijd om met mij te overleggen en je datum eventueel een paar weken vooruit te schuiven.

 

Haar bij vrouwen in de profielfoto

Voor jouw haar geldt dat ik verwacht dat je het haar draagt zoals je dat zou doen tijdens een sollicitatie of een andere belangrijke afspraak. Je kapsel is zo persoonlijk, dat we uiteindelijk wel willen dat het haar er op de foto’s ook zo uitziet zoals je bent. Wil je tussendoor van look veranderen, neem dan je styling producten mee om je haar snel te veranderen.

Zorg ook dat je een elastiekje meeneemt om je haar vast te maken.

 

Haar voor mannen en de profielfoto

Voor mannen geldt die een stoppelbaard hebben voor de fotosessie en dat graag in enkele looks willen gebruiken, raad ik aan om een scheerapparaat mee te nemen. Als we genoeg goede foto’s hebben met baard, kan er tussendoor even geschoren worden om de rest van de fotosessie gladgeschoren te doen.

Samengevat de belangrijkste haar-tips voor jouw LinkedIn profielfoto:

  • Ga met een bewezen formule zonder dramatische veranderingen

  • Kom naar je hoofd “haar klaar”. Neem gerust producten of andere attributen mee, maar zorg dat je haar al zo goed als klaar is.

  • In de zomermaanden kunnen er kleurlijnen ontstaan op onze haarlijn. Wees hiervan bewust voordat je je haar laat knippen.

  • Wacht niet tot het laatste moment om jouw knipbeurt te plannen.

 

Scheren en jouw LinkedIn profielfoto

Gladgeschoren op jouw LinkedIn profielfoto? Als je je gaat scheren, doe het dan goed. Ik wil mijn retoucher zoveel mogelijk besparen om losse haren te verwijderen. We fotograferen in een ultra-hoge resolutie. Je ziet dus echt alles. Ik weet dat je het kan! Neem gewoon een beetje extra tijd om te scheren voor je fotosessie.

Als je net als ik ongeveer met het scheerapparaat erbij kan blijven staan, omdat je baard zienderogen groeit, ga je gang en breng je je scheerapparaat of scheermes mee en scheer je in de studio.

Er zijn er onder ons die gezichtshaar kunnen laten groeien en degenen onder ons die dat niet kunnen. Je doet waarschijnlijk zo’n twee jaar met deze foto. Wees eerlijk tegenover jezelf over je gezichtshaar en maak een passende beslissing.

Sommige mannen kiezen om een paar outfits met baard en enkele outfits zonder baard te fotograferen. Halverwege de sessie kan er dan geschoren worden in de studio.

Samengevat:

  1. Besteed wat tijd aan deze scheerbeurt. Het is waarschijnlijk de belangrijkste scheerbeurt van het jaar.
  2. Trakteer je huid op wat aftershave. Het zal het helpen genezen en een deel van het rood uit je huid halen.
  3. Vraag jezelf af of een baard echt iets voor jou is.
  4. Een ongeschoren look kan prima. Bij een langere sessie kun je altijd tussendoor even scheren.
  5. Je hoeft je benen niet te scheren. We schieten alleen vanaf de taille. 😉
profielfoto-kapper
profielfoto-kapper
profielfoto-scheren

PROFIELFOTO TIP 4: Sieraden

Sieraden kunnen snel afleiden. Zeker als het wat grotere kettingen of oorbellen zijn. Daarom gaat tip 4 in dit lijstje met profielfoto tips over sieraden.

Het allerbelangrijkste doel voor jouw profielfoto is om iemand een indruk van jou te laten krijgen als persoon. Die indruk wordt volgens mijn filosofie voornamelijk gemaakt door de expressie in je gezicht en de blik in jouw ogen.

Zelfvertrouwen straal je uit door de blik in jouw ogen.

Vriendelijkheid komt door jouw expressie met jouw mond.

Dat zijn de twee belangrijkste ingrediënten in een profielfoto. Een derde variabele toevoegen zou ik dan echt alleen doen na het maken van de afweging of het toevoegt aan het beeld dat iemand van jou krijgt.

Sieraden en jouw LinkedIn foto

Als je een LinkedIn foto bij mij komt maken en je bent iemand die vaak sieraden draagt, dan fotograferen we vaak met en zonder sieraden. Dat is de beste manier om te bepalen hoeveel afleiding zo’n ketting of grote oorbellen werkelijk veroorzaakt.

Als je naar de foto kijkt en je merkt dat jouw oog getrokken wordt naar de sieraden in plaats van jouw ogen en gezicht, dan zou ik sterk overwegen om dat sieraad niet te gebruiken in jouw profielfoto.

PROFIELFOTO TIPS: ALLE INFORMATIE DIE JE WIL WETEN

PROFIELFOTO TIP 5: Ontspan

En tot slot de laatste in de lijst met profielfoto tips.

Ik hoor met grote regelmatig dat iemand ‘nooit goed op de foto’ staat. Soms vinden mensen het zelfs spannend om gefotografeerd te worden.

Maak je vooral niet te druk vooraf. Je bent in handen van een professional. Ik fotografeer honderden mensen per jaar en weet wat er nodig is om de LinkedIn profielfoto op een ontspannen manier samen met jou te maken.

Ik maak mij vooraf geen zorgen, doe jij dat vooral ook niet.